100 Plus TMA Praktijkcases

TMA Talent Management Praktijkcase Groep Zorg H. Familie

Bij Groep Zorg H. Familie, een organisatie met 850 medewerkers verspreid over 6 campussen, geloven ze in de kracht van hun medewerkers. Projecten rond teamontwikkeling en leiderschap zijn niet nieuw voor hen. Ze gaan zelfs een stap verder. Ze zetten in op de ontwikkeling van hun medewerkers en maken hiervoor, sinds 2016, handig gebruik van de Talent Motivatie Analyse (TMA) van Acerta.

  • Jos van Loo

Merkle

Al ruim een jaar of tien zet Merkle de TMA Methode in om het juiste pad van de mensen binnen de organisatie te vinden. ,,Een krachtig instrument”, zegt Van Loo. ,,Het rapport geeft je een routekaart en een gelijkvormige taal die je met elkaar kunt spreken.

TMA en Toshiba

Om onderscheidend te blijven als dienstverlener in een zeer concurrerende markt, speelt de medewerker een cruciale rol. Daarvoor wil Toshiba TEC inzicht krijgen in de talenten die ze in huis hebben en hoe ze die beter, of anders kunnen inzetten dan ze de afgelopen jaren hebben gedaan.

TMA bij K_Dekker bouw & infra: Toptalenten aan boord en meer halen uit je personeel

In de bouw draait het allang niet meer alleen om technische kennis en vaardigheden. Succes zit ‘m in je talenten op de juiste manier inzetten en goed teamwork, weten ze bij K_Dekker bouw & infra. Het bedrijf verlegde de focus naar talentontwikkeling: niet alleen om toptalenten binnen te halen, maar ook om meer te halen uit het huidige personeel.

TalentManagement bij Gemeente Zundert en TMA

"Er wordt intern veel gesproken over de TMA; er ontstaat een dialoog en verbinding. Wekelijks komen collega’s zich melden met de TMA in de hand om een volgende stap te willen gaan zetten met hun talenten."

  • TMA en Monuta

TMA TalentManagement bij Monuta

,,Waar liggen jouw talenten en hoe kunnen we die nog beter inzetten? Die vraag is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden”, vertelt Daphne Beerepoot, HR Manager bij de landelijke uitvaartorganisatie en uitvaartverzekeraar. ,,De veranderingen in de branche zorgen er binnen ons bedrijf ook voor dat we moeten reorganiseren. En dat houdt meer in dan banen schrappen, het draait vooral om de juiste mensen op de juiste plek zetten.”

Doorontwikkeling Teams met TMA bij NetDialog

De TMA Talentenscan is voor ons het startpunt. De Talentenscan dient veel doelen, geeft inzicht vanuit verschillende invalshoeken, laat mensen accelereren en geeft veel energie. Kortom: gemotiveerde medewerkers.

TMA Talent Management bij Toshiba

De TMA Methode wordt bij Toshiba Netherlands ingezet door We Build Bridges bij sollicitaties en de begeleiding van de 165 medewerkers voor talentmanagement en selectie.

’s Heeren Loo: beste leerbedrijf voor MBO-studenten met TMA

Investeren en innoveren heeft ‘s Heeren Loo hoog in het vaandel staan. Dat doet de organisatie door te kijken naar de talenten van (aankomend) medewerkers. ‘s Heeren Loo werd in 2018 uitgeroepen tot beste leerbedrijf voor MBO-studenten in de provincie Utrecht.

Maxlead/ Oogst Consultancy wint “Keurmerk Talentontwikkeling” met TMA

Hoe zorg je ervoor dat talenten zich ontwikkelen? Hoe stimuleer je medewerkers tot een leven lang leren? En welke rol kan het TMA-instrumentarium hierin spelen? In dit artikel bespreken we ervaringen die door Oogst Consultancy is opgedaan met TMA Methode nieuwe inzichten te geven in talenten, competenties en ontwikkelmogelijkheden.

NAC en Trainers/Coaches Academy met TMA

​“De ontwikkeling start in de basis met het maken van een Talenten Motivatie Analyse. Het vak van trainer is meer dan alleen op het veld staan en oefeningen doen. Vanuit de TMA komen competenties aan het licht die je in het vak keihard nodig hebt. Hoe goed ben je bijvoorbeeld in presenteren?"

Het verschil tussen skills, competenties en talenten.

Laatst vroeg een HR manager mij wat het verschil is tussen skills, competenties en talenten. Ik begrijp die vraag wel want de termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Bovendien denken HR adviseurs bij “competentie” al vrij snel aan de gedragscompetenties zoals die in het competentiewoordenboek van de organisatie zijn beschreven. Hoewel er overlap is, is er ook verschil tussen deze termen. Ik maak hier de verschillen duidelijk en geef inzicht in het belang hiervan voor de organisatie.

Talentmanagement met TMA bij sociale werkplaatsen: 3 voordelen

De TMA Methodiek brengt de drijfveren en talenten van medewerkers in kaart en slaat de brug naar competenties. Om te laten zien dat peilen naar talenten en drijfveren ook een meerwaarde is binnen de sociale tewerkstelling, sloegen Acerta en SST vzw, de koepel van Sociale Werkplaatsen, de handen in elkaar. Het bleek een complementaire samenwerking die beide partners veel voordelen opleverde en duidelijk maakte dat TMA ook in de sociale economie een belangrijke meerwaarde heeft. We lichten de 3 grootste voordelen toe.

Talent can’t be taught, but it can be awakened

De TMA gebruikt een positieve insteek: alle 22 drijfveren hebben 2 talenten, aan beide kanten van een drijfveeras 1. Het midden van een drijfveer kun je zien als een talent op zich; je kan dan van beide kanten van een drijfveer (een deel) inzetten. Dat vind ik een van de mooie dingen aan de TMA; hoe kun je dat wat je zelf wellicht negatief labelt als een talent zien.

Jumbo supermarkten en TMA

,,We verwachten veel van mensen en dragen graag een steentje bij aan hun persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Hans Stommels, die al bijna 25 jaar bij Jumbo werkt. ,,Daarom kijken we niet alleen naar hun werkervaring en het functieprofiel, maar ook over welke kennis en kwaliteiten mensen beschikken. Daarop willen we acteren. Als mensen werken vanuit hun kracht, zijn ze veel gemotiveerder.”

Overboord met beoordelen, en dan?

Hein Piller, Director Business Development bij TMA, bezocht het afgelopen jaar veel verschillende organisaties, van MKB tot corporates, van profit tot non-profit van old- tot newskool. Wat hem opviel was dat elke HR-professional die hij hier sprak, aangaf dat het ‘traditionele beoordelingsgesprek’ ter discussie stond, werd aangepast of zelfs overboord werd gegooid. Hein: “Veel HR-afdelingen worstelen met de vraag: ‘Niet meer beoordelen, maar wat dan wel?

Van Doormalen Retail Groep (AH) en TMA

Van Doormalen Retail Groep is een zelfstandig bedrijf dat op franchisebasis gebruik maakt van de diverse winkelformules zoals Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en Post NL.

TMA bij Leolux Meubelfabriek

Door de inzet van de TMA hebben we de bestaande medewerkers kunnen matchen aan het ideaalprofiel, waardoor we de juiste match hebben kunnen maken.

TMA en Acerta

"Consultant Goedele Laga benoemt de 3 belangrijkste voordelen van de TMA Methode"

TMA en RAET: Een uitdaging op personeelsvlak? Check eerst je talenten

TMA en RAET Tip 1: Investeer in je huidige medewerkers Focus bij een personeelstekort niet alleen op het vinden en werven van talent, het is juist belangrijk om je huidige talentvolle medewerkers te binden. Investeer in ontwikkeling en tevredenheid. Anders wordt het dweilen met de kraan open. Medewerkers die zichzelf kunnen ontwikkelen en de ruimte krijgen om hun talenten te benutten, stappen minder snel over naar een andere werkgever. Maar misschien wel belangrijker; ze gaan positief praten over je bedrijf en enthousiasmeren hun netwerk erover.

Intern dezelfde taal spreken bij Sparkles

Wat hebben we in huis en vooral: hoe kunnen we zo goed mogelijk samenwerken? Belangrijke vragen, zeker in een snelgroeiend bedrijf. Sparkles-medeoprichter Mark van Heusden besloot twee jaar geleden de persoonlijke ontwikkeling van zijn team tot een van de speerpunten te maken.

TMA bij de Marine

Loopbaanbegeleider Burgerpersoneel Annick Williams-Hachim: "De TMA is ook voor de marine van grote waarde.”

Scania en TMA

Dankzij de integratie van de TMA Methode in onze HR-tools, brengen we de drijfveren, talenten en competenties van onze medewerkers samen in één visie naar de toekomst. Mieke Pareyn,HR Advisor

Gratis lezing en whitepaper “AVG en HR instrumenten”

Hoera de nieuwe Europese richtlijn en privacy wet (AVG/GDPR) gaat vrijdag 25 mei 2018 in! Een enorme kans om je organisatie en dienstverlening te professionaliseren en duurzaam met persoonsgegevens om te gaan. Iets waar ook wij het belang van inzien en je graag in ondersteunen. Dit doen wij samen met TMA en Van As Advocaten. Privacy een bedreiging? Nee, een kans! 

ACERTA en SST samen voor talentmanagement in de sociale economie

Hr-dienstenverlener ACERTA en SST, de koepel van sociale werkplaatsen, sloegen in 2016 de handen in elkaar. Ze wilden laten zien dat het peilen naar talenten en drijfveren ook binnen de sociale tewerkstelling een meerwaarde is. De leden van SST kunnen er sindsdien voor kiezen om TMA, Talenten Motivatie Analyse, in te zetten voor de selectie, ontwikkeling en evaluatie van hun (doelgroep)medewerkers. Een complementaire samenwerking waar alle betrokken partijen van hebben geleerd.

Moviera (Stichting aanpak huiselijk geweld)

De TMA, die de talenten en drijfveren van mensen in kaart brengt, geldt vaak als eye opener voor de mensen waarmee ik het gesprek houd. Meestal reageren mensen positief en ervaren ze het als een cadeautje om te krijgen. Overigens verheffen we de TMA nooit tot doel, maar is het een onderdeel bij talentontwikkeling. Daarom gaat Met David altijd in dialoog met personen die de TMA gemaakt hebben om deze toe te lichten

Mangrove: from good to great met TMA!

Mangrove is een full service internet bureau met 50 medewerkers dat tot de top 5 van Nederland behoort. Vanuit Rotterdam worden bedrijven als het KNMI, Park Hoge Veluwe maar ook internationale organisaties als The International Comitee of the Red Cross (Geneve) en Unicef bediend met sites, apps en disruptieve interactieve toepassingen.

BAR-organisatie

BAR-organisatie – samenwerkingsverband van drie gemeenten – krijgt net als andere overheden te maken met veel veranderingen en haar medewerkers dus ook. Om ontwikkeling en mobiliteit op een positieve manier in te steken, zet de BAR-organisatie TMA Talentenkompas van Raet in.

KRAMP

Bij Kramp weten ze: succesvol word je niet alleen door te kijken naar de cijfers, maar óók naar de mensen. De internationale technische groothandel zet daarom niet alleen in op inkooptrainingen, maar ook op talentontwikkeling.

Avans Hogeschool

De curriculumvernieuwing van de opleidingen binnen de Academie voor Bouw & Infra betekende voor Avans Hogeschool niet alleen onderwijsontwikkeling, maar net zo goed personeelsontwikkeling. Het doel: medewerkers het stuur in handen geven, zodat ze zich langzaam kunnen bewegen naar een rol in een zelforganiserend team.

Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde

De bankensector is in beweging. Juist in een periode van transitie is het belangrijk om te weten wat je aan talent in huis hebt. Bij Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde gebruiken ze de TMA Methode om hun mensen - van directie tot medewerker - vleugels te geven. Binnen, maar ook buiten de organisatie.

Visscher Caravelle

Gerald Merkus, Global HR Manager bij Visscher Caravelle, zag de automattenproducent uitgroeien van elf personeelsleden in Nederland tot een internationale speler met meer dan 1300 medewerkers. De ontwikkeling van medewerkers staat bij Visscher Caravelle hoog in het vaandel. ,,Je ziet dat mensen gaan bloeien als ze werken vanuit hun talenten.”

’s Heeren Loo

Gehandicaptenorganisatie ’s Heeren Loo begon vijf jaar geleden met de TMA Methode: de managers van twee regio’s werden samengevoegd en hadden behoefte aan meer inzicht in elkaars kwaliteiten.

Spaarne Coaching

Het risico op een burn-out bij dierenartsen is groot. Met een speciaal coachingstraject geven Tijn Bettink en Kees de Kruijf jonge dierenartsen een fundament voor hun carrière.

Gemeente Delft

Jongeren in hun kracht zetten, zodat ze kunnen werken aan hun toekomst. Dat is het streven van de Delftse Jongerenacademie, die jonge mannen en vrouwen met een hulpvraag via een speciaal project aan een passende opleiding of baan probeert te helpen. Een unieke aanpak, waarbij de nadruk ligt op talent.

Velux dakramen

‘Het is verbazingwekkend hoe goed medewerkers zich herkennen in de beschrijving naar aanleiding van een TMA-test’, zegt Michel Sombroek (50), directeur van de Nederlandse vestiging van VELUX in De Meern.

Projactive

'Onderscheidend en professioneel. Dat vullen vrijwel alle kandidaten in op ons evaluatieformulier over TMA', zegt Dirk Jan van Wilsum, managing director van werving- en selectiebureau Projactive.

Atos Origin

‘Sommige medewerkers ervaren het als een cadeautje’ zegt Renée Kamphuis, manager management development bij ict-bedrijf Atos Origin.

Politie Nederland

De kracht van TMA is dat de nadruk wordt gelegd op wat je kunt en niet op wat je nog allemaal moet verbeteren, zeggen Jan van Wijk en Peggy Flenter van de afdeling personeelszaken bij Politie Nederland.

Zorgcentra Rivierenland

Sinds Zorgcentra Rivierenland TMA en CAPA toepast bij de selectie van leerlingen is het aantal afvallers drastisch gedaald. ‘We gebruiken TMA ook om te zorgen dat we een ander type medewerkers aannemen dan gebruikelijk', zegt Jasper van de Giessen, hoofd P&O bij Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR).

PostNL

Dick van de Waal ging 20 jaar geleden zonder diploma’s aan slag als sorteerder bij de toenmalige PTT. Binnenkort begint de veertigjarige Van de Waal, die veel OR-werk deed, met de HBO-opleiding bestuurskunde. Deze opmerkelijke carrièreswitch is mede te danken aan TMA.

Oxyma

‘We eten vaak taart omdat we iedere maand wel een of meerdere jubilea vieren’, zegt Vanessa Box, verantwoordelijk voor HR bij marketing- en IT-bedrijf Oxyma. Volgens de HR-manager een bewijs dat veel van de ruim 150 marketing-en IT-specialisten zich thuis voelen bij het Rotterdamse bedrijf. Dat is van belang omdat deze specialisten schaars zijn.

Barkconsult

‘Kandidaten vinden het plezierig een boekwerk over zichzelf te krijgen’, zegt Sebastiaan Hendriks van Bark Consult.

Act Yourself Coaching

‘Een verkeerde schoolkeuze kost veel geld, tijd en gaat ten koste van je zelfvertrouwen’, zegt Nathanja van Beem. ‘TMA is een prima hulpmiddel om leerlingen een afgewogen keuze te laten maken. Zowel voor de ouders als het kind is het een enorme steun in de rug.’

LeasePlan

‘TMA geeft kleur aan gesprekken’, zegt Susan Smudde, HR-manager bij LeasePlan in Almere.

Gemeente Amsterdam

‘Nul officiële bezwaren zijn er ingediend door medewerkers die zijn afgewezen. Ik was al tevreden geweest met minder dan tien bezwaren. Het heeft me nog een etentje gekost bij een weddenschap met mijn baas’, zegt Anja Bakker, projectleider bij P & O van de gemeente Amsterdam.

OXXIO

‘Bij sommige afdelingen zien we een sneeuwbal-effect’, zegt Soraya la Rose, HR adviseur bij energieleverancier Oxxio. ‘Een medewerker doet een TMA en vertelt zijn collega’s enthousiast over de rapportage en het gesprek. Dan merken we vaak dat medewerkers van datzelfde team bij ons komen met de vraag of ze ook de TMA mogen invullen.’

Nunhems

‘Met TMA krijgen we snel een beeld van sollicitanten. Ook als ze uit Nieuw-Zeeland komen’, zegt Jan Cauberg, global hoofd HR bij de divisie R&D van zaadveredelaar Nunhems.

Appoint

Een van de belangrijkste winstpunten van TMA is dat het aantal mismatches beperkt blijft. Dit is de ervaring van René Steuer, oprichter van Appoint en grootgebruiker van de TMA-testen.

Stadsdeelcentrum Amsterdam

Prettig en pittig. Zo noemde ze hier op de gang de gesprekken naar aanleiding van TMA’, vertelt Anneke Eurelings, stadsdeelsecretaris van Stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam.

Balance

Een lastige klant 'De beoordelingsmethode van TMA is voor ons erg waardevol', zegt Wim Lochtenberg (43), een van de oprichters van detacheringbedrijf Balance.

SNT

Wie de selectie beheerst en wie de motivatie en talenten kent van de mensen die in dienst treden, heeft de sleutel in handen voor structurele verbeteringen en besparingen. Floor Siebrecht, senior trainer bij SNT, deed onderzoek naar de talenten en motivaties van de bestpresterende agents.

Kadaster

'TMA slaat de spijker behoorlijk goed op de kop', zegt Marto Boes, directeur mobiliteit bij het Kadaster in Apeldoorn. 'Het is een laagdrempelig en efficiënt instrument dat helpt in een gesprek om snel tot de kern te komen.'

Gemeente Eindhoven

Krachtig instrument met veel mogelijkheden Eindhoven werkt hard aan een ingrijpende transformatie van het sociaal domein. Dewi Delhoofen, operationeel manager van eerstelijns generalistenteams van WIJeindhoven, vindt dat de TMA-talentenanalyse meer body heeft gegeven aan [...]

Direct contact? Ik help u graag op weg

Francisca Schroer
Francisca SchroerOwner, TMA Methode
info@tmamethod.com
030-2670444