Selecteren effectiever en makkelijker maken met de TMA Methode

Het selecteren van de juiste mensen is een lastige opgave. Mensen zijn nu eenmaal geen apparaten waaraan je kunt aflezen met welk type je te maken hebt. Als je geen objectieve informatie over mensen hebt, zoals talenten, drijfveren, cognitieve capaciteiten en vaardigheidsniveau, is het lastig om de juiste selectiekeuzes te maken. En bij verkeerde keuzes maakt de organisatie al snel hoge kosten.

Maak selectietrajecten effectiever en makkelijker met de TMA Methode. Je beschikt hiermee over een portal met online instrumenten die 24 uur per dag beschikbaar zijn:

  • Een compleet competentiemodel om organisatiebeleid te vertalen naar heldere profielen.
  • Online analyse instrumenten die objectieve informatie (talenten, drijfveren, cognitieve capaciteiten, leerstijl, voorkeur in management etc.) geven over kandidaten.
  • Matching rapportages waarin duidelijk wordt in welke mate de kandidaat past bij het profiel, de manager en de organisatiecultuur. Via de bijgeleverde interviewvragen kun je vervolgens makkelijk een talentdialoog aangaan met sollicitanten.

Talentpool inrichten

Een organisatie komt bij werving en selectie in aanraking met veel sollicitanten. Een groot aantal mensen valt af in het selectieproces, maar dat wil niet zeggen dat deze mensen ongeschikte werknemers zijn. De TMA portal biedt de mogelijkheid om de gegevens van sollicitanten te bewaren (op basis van wederzijdse toestemming). Op deze manier creëer je een talentpool waarin je op elk gewenst moment kunt zoeken naar het juiste talent. Recruitment wordt daarmee een stuk effectiever en goedkoper.

TMA filosofie

Mensen zijn altijd talentvol en gedreven, hebben vaardigheden en cognitieve capaciteiten. Deze mix van persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden is bij ieder mens anders en bepaalt grotendeels het onbewuste voorkeursgedrag.

Als je mensen selecteert vanuit de match tussen functionele eisen en persoonlijke voorkeuren en talenten, voegen mensen makkelijker waarde toe, leren ze sneller vaardigheden en zijn ze simpelweg gelukkiger. Mensen motiveren voor prestaties en ontwikkeling, is dan niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is het faciliteren van waardecreatie en ontwikkeling. Dan doen mensen dingen die op natuurlijke wijze bij hen passen. Het leveren en vergroten van prestaties wordt eerder een vorm van spelen dan van hard werken.

Job interview app

Met de gratis Job interview app ben je direct een professionele interviewer en voer je de beste selectiegesprekken. De app geeft op eenvoudige en overzichtelijke wijze alle vragen aan die je kunt stellen aan sollicitanten.

Hoe pas je de TMA Methode toe bij het selecteren van mensen?

Succesvolle TMA selectietrajecten bevatten de volgende stappen:

Profielen maken

Vertaal organisatie- en afdelingsdoelstellingen naar resultaatgebieden en -taken en stel vanuit deze basis online competentieprofielen op. Hiermee definieer je het juiste gedragsvaardigheidsniveau voor een specifieke rol of functie en geef je mensen focus en richting in hun werk.

TMA analyses uitvoeren

  • Ontdek met de TMA Talentenanalyse in welke mate 22 drijfveren en 44 talenten op een persoon van toepassing zijn.
  • Ontdek het werk- en denkniveau van mensen via een TMA Capaciteiten Analyse: logisch figuurlijk inzicht, logisch taal inzicht, logisch rekenkundig inzicht, rekenen, technisch inzicht en/of controleren.

Matchen en (pre)selecteren

De TMA Methode biedt diverse matchrapportages waarmee je kandidaten matcht en (pre)selecties kunt uitvoeren:

  • Je ziet of kandidaten voldoende talent hebben om de gevraagde competenties uit te voeren of te leren.
  • Je ziet in welke mate kandidaten vanuit hun persoonlijkheid intrinsiek gemotiveerd zijn om de gevraagde competenties uit te voeren.
  • Je ziet in welke mate de kandidaat het gewenste capaciteitenniveau heeft.

Interview

Voer een gesprek met de kandidaat met behulp van TMA rapportages:

  • Interview de kandidaat over zijn talenten, drijfveren, werkervaring en motivatie voor het aangeboden werk.
  • Optioneel: bespreek de capaciteitenrapportage en toets of de kandidaat de gevraagde cognitieve capaciteiten bezit.

Direct contact? Ik help u graag op weg

Hein Piller
Hein Piller Manager Business Development TMA
030-2670444
info@tmamethod.com