Effectiever selecteren en werven met de TMA Methode

Zonder de juiste spelers zal je de wedstrijd niet winnen. Dat is in het bedrijfsleven niet anders. Het succes van een organisatie wordt grotendeels bepaald door de mate waarin het talentvolle medewerkers aantrekt en/of kan ontwikkelen.

Maar niet iedere kandidaat laat zich even goed lezen. Als je geen objectieve informatie over mensen hebt, zoals talenten, drijfveren, cognitieve capaciteiten en vaardigheidsniveau, is de kans dat je ‘foute keuzes’ maakt significant groter. Keuzes die de organisatie veel geld kunnen kosten.

Een selectieprocedure wordt effectiever en makkelijker met de TMA Methode. Het portaal met online instrumenten staat 24/7 voor je klaar:

  • Een compleet competentiemodel om organisatiedoelstellingen te vertalen naar heldere profielen;
  • Online analyse-instrumenten die objectieve informatie (talenten, drijfveren, cognitieve capaciteiten, leerstijl, voorkeur in management etc.) geven over kandidaten;
  • Matchingrapportages waarin duidelijk wordt in welke mate de kandidaat aansluit bij het profiel, de manager en de bedrijfscultuur. Via de bijgeleverde competentiegerichte interviewvragen kan je vervolgens snel en efficiënt een talentdialoog aangaan met sollicitanten.

Talent pool opzetten

Bij werving en selectie komt een organisatie met heel wat sollicitanten in aanraking. Velen vallen af tijdens het selectieproces. Wat niet wil zeggen dat deze mensen ongeschikte werknemers zijn. Met het TMA Portal bewaar je, mits wederzijdse toestemming, gegevens van sollicitanten. Zo creëer je een talent pool waarin je op elk moment kan zoeken naar talent. Recruitment wordt daarmee een stuk effectiever en goedkoper.

TMA filosofie

Ieder mens is talentvol en gedreven, heeft vaardigheden en cognitieve capaciteiten. Deze unieke combinatie van persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden bepaalt grotendeels het onbewuste voorkeursgedrag.

Wanneer je selecteert vanuit de match tussen functionele eisen en persoonlijke voorkeuren en talenten, leren mensen sneller en voegen ze makkelijker waarde toe. Waardoor ze zich ook beter in hun vel voelen. Mensen motiveren voor prestaties en ontwikkeling is dan niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is het faciliteren van waardecreatie en ontwikkeling. Dan doen mensen dingen die op natuurlijke wijze bij hen passen. Het leveren en vergroten van prestaties wordt eerder een vorm van spelen dan van hard werken.

TMA Job Interview App

Voer geslaagde selectiegesprekken met de TMA Job Interview App. De app geeft op eenvoudige en overzichtelijke wijze alle vragen aan die je kan stellen aan sollicitanten. Download de app via App Store of Google Play.

Hoe pas je de TMA Methode toe bij het selecteren van mensen?

Succesvolle TMA selectieprocedures bestaan uit volgende stappen:

Profielen maken

Vertaal organisatiedoelstellingen naar concrete resultaatgebieden en -taken en stel vanuit deze basis online competentieprofielen op. Hiermee definieer je het juiste vaardigheidsniveau voor een specifieke rol of functie en geef je mensen focus en richting in hun werk.

TMA analyses uitvoeren

  • Ontdek met de TMA Talentenanalyse in welke mate 22 drijfveren en 44 talenten op een persoon van toepassing zijn.
  • Ontdek het werk- en denkniveau van mensen via een TMA Capaciteiten Analyse: logisch figuurlijk inzicht, logisch taal inzicht, logisch rekenkundig inzicht, rekenen, technisch inzicht en/of controleren.

Matchen en (pre)selecteren

De TMA Methode biedt diverse matchrapportages waarmee je (pre)selecties kan uitvoeren:

  • Je ziet of kandidaten voldoende talent hebben om de gevraagde competenties uit te voeren of te leren.
  • Je ziet in welke mate kandidaten vanuit hun persoonlijkheid intrinsiek gemotiveerd zijn om de gevraagde competenties uit te voeren.
  • Je ziet in welke mate de kandidaat het gewenste capaciteitenniveau heeft.

Interview

Voer een gesprek met de kandidaat met behulp van TMA rapportages:

  • Interview de kandidaat over zijn talenten, drijfveren, werkervaring en motivatie voor het aangeboden werk.
  • Optioneel: bespreek de capaciteitenrapportage en toets of de kandidaat de gevraagde cognitieve capaciteiten bezit.

Leer- en ontwikkelstijl:

Breng in kaart wat de kandidaat nodig heeft om zich snel thuis te voelen in je organisatie. En om snel de nieuwe informatie en nodige vaardigheden te verwerven via de uitgewerkte leer- en ontwikkelstijl in de TMA rapportages.

Werven en selecteren met het oog op morgen? Met TMA heb je de juiste mensen aan boord.

Contacteer ons