Nieuwe toekomstperspectief dankzij ontwikkelmogelijkheden

Silvie Staats wilde in de gevangenis of met moeilijk opvoedbare jongeren werken, maar is nu afdelingschef bij Jumbo. Ze veranderde haar toekomstplannen toen ze de kans kreeg om binnen de supermarktketen opleidingen te volgen en door te groeien.

,,Ik vond het eigenlijk te laag, werken in een supermarkt”, vertelt Staats nu. Ze had het aanbod dat ze vier jaar geleden van haar toenmalige filiaalmanager kreeg dan ook bijna afgeslagen. ,,Ik had net mijn mbo-diploma sociaal cultureel werk behaald en wilde een hbo-opleiding gaan volgen. Ik had al jaren een bijbaantje bij Jumbo en mijn filiaalmanager zag doorgroeimogelijkheden. Tot dan toe zag ik mezelf niet in een vaste functie bij een supermarkt werken, maar ik besloot het toch een kans te geven.”

Dat Jumbo medewerkers ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden biedt, is niet nieuw. Als een van de eerste supermarktketens begon Jumbo met een eigen opleidingscentrum, Jumbo Academy. Hier zijn opleidingen op zowel mbo- als hbo-niveau te volgen en kunnen medewerkers losse trainingen krijgen. De slogan: Jij maakt Jumbo.

Competentiegericht ontwikkelen

,,We verwachten veel van mensen en dragen graag een steentje bij aan hun persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Hans Stommels, die al bijna 25 jaar bij Jumbo werkt. ,,Daarom kijken we niet alleen naar hun werkervaring en het functieprofiel, maar ook over welke kennis en kwaliteiten mensen beschikken. Daarop willen we acteren. Als mensen werken vanuit hun kracht, zijn ze veel gemotiveerder.”

Jumbo Academy is voor het Jumbo Management Programma (JUMP) een samenwerking aangegaan met SDO, omdat deze hogeschool ook kijkt naar competenties van mensen en niet alleen naar hun vooropleiding en CV. ,,We zijn een eigenzinnig bedrijf en we houden van vernieuwing, dus we wilden weleens kijken of het werkt om meer competentiegericht te ontwikkelen”, zegt Stommels, die docent MBO en programmacoach HBO is. ,,SDO heeft een complete opleiding voor ons ontwikkeld, geschreven op de huid van Jumbo.”

Meer gemotiveerd

,,Competentiegericht onderwijs is in zwang”, vertelt Jos Krol van SDO. ,,Je ziet dat steeds meer bedrijven het belang van het kijken naar persoonlijke talenten en valkuilen van medewerkers gaan inzien. Via onze methodiek ontdekken mensen waar ze goed en minder goed in zijn en worden ze zich bewust van hoe ze hiermee moeten omgaan. Ze raken daardoor meer gemotiveerd om na te denken over hun eigen functioneren.”

SDO zet de TMA talentenanalyse in om de studenten dat inzicht te geven. Staats volgde de opleiding tot afdelingschef niveau 4 en daarna de vervolgopleiding JUMP. Het TMA-rapport in combinatie met de opleiding en de gesprekken op de werkvloer met leidinggevende en collega’s leerden haar veel over zichzelf. ,,Je krijgt een spiegel voorgehouden”, vertelt ze. ,,Ik weet nu nog beter waar mijn krachten liggen en waar ik juist nog aan kan werken, zoals mijn directheid. Ik geef snel mijn mening, maar kan het soms net wat anders formuleren.”

Blijven groeien

,,Het fijne vind ik dat er binnen Jumbo ook ruimte is om dingen uit te spreken en te leren van elkaar”, zegt Staats. ,,Ik leer ook nu nog steeds. Elke medewerker maakt een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan) en een keer in de twee weken heb ik een gesprek met mijn leidinggevende. Daarin kan ik vertellen hoe het met mij gaat en waar ik tegenaan loop. Soms hebben we het juist over heel praktische zaken. Ik mag zelf de agenda bepalen.”

Ze vindt dat ze professioneler is geworden, maar ze is nog niet uitgeleerd. ,,De mogelijkheden die je bij Jumbo krijgt, motiveren en stimuleren om door te groeien. Ik zou afdelingschef van de versafdeling willen worden en daarna assistent-filiaalmanager. Mijn doel is uiteindelijk een eigen filiaal hebben!”