Krachtig instrument met veel mogelijkheden

Eindhoven werkt hard aan een ingrijpende transformatie van het sociaal domein. Dewi Delhoofen, operationeel manager van eerstelijns generalistenteams van WIJeindhoven, vindt dat de TMA-talentenanalyse meer body heeft gegeven aan de selectieprocedure van generalisten voor WIJteams (wijkteams in Eindhoven).

“We zochten een tool waarmee we kunnen uitvinden of potentiële medewerkers de intrinsieke motivatie hebben om mee te bouwen aan de transformatie. Dus niet zozeer of ze over bepaalde kennis en vaardigheden – die zijn tenslotte overdraagbaar – beschikken en dat is vaak wat in competentieprofielen naar voren komt. Voorjaar 2013 zijn we gaan werken met de TMA-talentenanalyse, nadat we door zelf een assessment te doen hadden ontdekt dat dit profiel aan het licht bracht wat wij zochten: persoonlijke drijfveren van kandidaten. Voor onze selectieprocedure is de TMA-talentenanalyse heel belangrijk. Je kunt namelijk niet alles aflezen aan een sollicitatiebrief. En in een daaropvolgend gesprek kun je wel een goed beeld krijgen van een persoon, maar niet altijd van zijn persoonlijke drijfveren. Het competentieprofiel De Generalist helpt daar enorm bij.”

Heb je daar een voorbeeld van?

“We hadden onlangs acht mensen uitgenodigd op gesprek, maar dat was per ongeluk al gebeurd voordat de testresultaten binnen waren. Toen we de analyses hadden, waren er drie twijfelgevallen. Omdat de afspraken al waren gepland, hebben we die gesprekken door laten gaan. Na het gesprek bleken die drie kandidaten niet door te zijn en eigenlijk hadden we dat vooraf kunnen weten dankzij de profielen. Dat is heel tekenend.”

Dus geen gesprek meer zonder TMA-talentenanalyse vooraf?

“De assessments geven ons handvatten voor een gesprek; we weten waarop we moeten doorvragen. Je krijgt er andere gesprekken door. Ik merk ook dat het prettig is voor de sollicitant zelf, omdat kan worden onderbouwd waarom iemand wel of niet in die rol past. Het competentieprofiel is een krachtig instrument waarin mensen zich herkennen. Sollicitanten begrijpen daardoor waarom ze in die functie niet op hun plek zouden zitten en ze krijgen handvatten om ze te helpen ontdekken wat wél bij hen past.”

Komt het weleens voor dat mensen zich niet herkennen in het profiel?

“Een enkele keer zegt iemand in eerste instantie dat het niet klopt. Maar als je de formulering toelicht, blijkt dat toch wel het geval. Ik ben nog niemand tegengekomen die zich er echt niet in herkent.”

Betekent het ontbreken van de juiste drijfveren uit het competentieprofiel per definitie dat iemand ongeschikt is om als generalist te werken?

“Sommige mensen passen niet helemaal binnen het competentieprofiel De Generalist. Maar ze weten wat hun krachten en valkuilen zijn en kunnen dat op hun manier vormgeven zonder dat het ze te veel energie kost. Als wij het vertrouwen krijgen dat ze op die manier goed kunnen werken en weten waarop we moeten letten, kan het alsnog een match worden. Ook al was het dat in eerste instantie niet. Je moet altijd kijken naar het totaalplaatje, dus altijd maatwerk blijven leveren.”

Zie je meer mogelijkheden met de TMA-talentenanalyse?

“Tot nu toe hebben we het vooral gebruikt in de selectieprocedure, maar het zou zonde zijn om het alleen daarvoor te gebruiken. Je kunt er zo veel meer mee. Wij willen het heel graag gaan gebruiken in het ontwikkelplan. Kijken naar wat iemand nodig heeft om in zijn kracht te kunnen staan. De TMA Methode kan ons daar heel erg bij helpen. ”

Kun je daar ook een voorbeeld van noemen?

“Stel, iemand werkt heel doelgericht. Dan kan het zijn dat diegene minder aandacht heeft voor zijn omgeving. Als je dat weet, kun je daar scherp op zijn. Als omgeving, door elkaar te steunen. Maar ook zelf, omdat je weet waar je valkuilen en krachten zitten.”

Volgens de makers is het competentieprofiel De Generalist geen blauwdruk. Merk je dat ook?

“Zeker. We hebben het profiel net nog laten aanpassen, zodat het beter bij onze ideeën en doelstellingen past. Je wilt niet een heel team dat bestaat uit de allerbeste generalisten; er moet een goede balans zijn. We willen het profiel gebruiken om een stevig team te kunnen neerzetten. De TMA Methode komt pas echt goed tot zijn recht als je er tijd in investeert en dat blijven we doen.”