‘Altijd herkenning’ Sebastiaan Hendriks van Bark Consult over TMA

‘Kandidaten vinden het plezierig een boekwerk over zichzelf te krijgen’, zegt Sebastiaan Hendriks van Bark Consult. ‘Dat merk je aan de verbale en non-verbale reactie van kandidaten.’ Bark Consult uit Doorn is gespecialiseerd in loopbaan- en beroepskeuzeadvies. ‘We gebruiken TMA en BAIA van EhrmVision al jaren bij al onze kandidaten. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zich niet herkende’, aldus Hendriks, die sinds 2009 bij Bark Consult werkt. Dat de kandidaten online veel vragen moeten beantwoorden, nemen ze volgens Hendriks voor lief. Het grote aantal stellingen waarop de kandidaat moet reageren, maakt het resultaat betrouwbaarder, is de ervaring van de beroepskeuzecoach.

‘De rapportage is altijd een goede start voor een gesprek’, meent Hendriks. ‘Uit de test blijkt bijvoorbeeld dat iemand hoog scoort op het punt eigenwaarde. Als die kandidaat er dan verlegen bij zit, probeer je te achterhalen hoe dat zit.’ Bark Consult, in 2001 opgericht door Wouter Fontein, werkt voornamelijk met individuele werknemers. Soms zitten ze in een outplacementtraject. De werkgever biedt ze dan de mogelijkheid een loopbaancoach in arm te nemen. Soms komen klanten op eigen initiatief omdat ze geholpen willen worden bij loopbaanplanning of een studiekeuze. Bark Consult werkt met een netwerk van 36 zelfstandige consultants op 54 locaties. Per jaar testen zij drie- tot vierhonderd kandidaten. ‘Voordeel is dat we ondanks veel verschillende coaches werken met één test. Ik wil de uitwisseling van ervaringen met TMA tussen de consultants verder verdiepen’, zegt Hendriks. ‘Bijvoorbeeld door regelmatig bijeenkomsten te organiseren.’

Wendingen
De TMA-test kan soms leiden tot verrassende wendingen. ‘Een kandidaat kwam hier omdat hij in een outplacementtraject zat. Deze dertiger was leidinggevende bij een it-bedrijf. We deden een assessment. Daar bleek uit dat leiding geven niet zijn sterke kant was. Delegeren vond hij lastig. Met die informatie in het achterhoofd is gekeken naar een andere functie binnen het bedrijf’, vertelt Hendriks. ‘Hij bleek veel beter de functioneren als eerst verantwoordelijke bij de klantenservice. Dat vroeg om een andere manier van leiding geven die beter bij hem past.’ TMA had de werkgever de ogen geopend. Outplacement was van de baan. De werknemer op een andere plek bij het bedrijf blijven.

Beroepen
De beroepssectoren-, activiteiten- en interesseanalyse (BAIA) van EhrmVision noemt Hendriks een lichtere variant van de TMA-test. ‘Die laatste gaat meer over de persoonlijkheid, talenten en waarden van de kandidaat. De beroepskeuze test richt zich op concrete beroepen en opleidingen.’ Deze test behoeft over het algemeen minder toelichting. Het rapport spreekt voor zich is de ervaring van Hendriks.

Ook bij de beroepstest kan de uitkomst soms een verandering in gang zetten. ‘We kregen iemand binnen die er helemaal van overtuigd was dat hij een carrière moest maken in de zakelijke dienstverlening. Hij moest en zou ondernemer worden in die sector’, vertelt Hendriks. Uit het invullen van de beroepskeuzetest bleek dat deze kandidaat veel belangstelling had voor artistieke zaken. ‘Uiteindelijk kwamen in het gesprek tot de conclusie dat een opleiding tot vormgever veel beter bij hem paste. Deze kandidaat was bevrijd van het idee dat hij ondernemer moest worden. Hij verliet dolgelukkig het pand om zich in te schrijven voor de opleiding vormgever.’

Meer info via:

www.barkconsult.be

Bark Consult BV
Rijndijk 304C
2394 Ch Hazerswoude-Rijndijk